The area covered by the design is located in the small town of Haabneeme, Viimsi municipality. A new parking lot has been designed at Karulaugu tee 14, and the existing parking lot at Randvere tee 18 will be rebuilt. Rainwater harvesting systems will be used at the parking lots to prevent rainwater from reaching the sewage system too fast and preventing floods.

The project aims to create 65 parking spots in addition to the existing parking lot. The area of the parking lot according to the design is approximately 3425 m². Rainwater harvesting systems will be used at the parking lots to prevent rainwater from reaching the sewage system too fast and preventing floods. Under the conditions set by the Customer, the amount of precipitation of an average 60-minute rain has been taken into account in the design.

A new drain gutter will be dug at the back of the parking lot to accommodate the water from the draining system under the new parking lot and the and the draining system under the rain garden in the centre of the parking lot to be reconstructed. Areas with various top layers will be created in the parking lots for testing water permeability of the top layers. The new parking lot features three areas with different types of top layers.   Each area will have its own drainage system and will be separated from adjoining areas with other top layer types and the surrounding area with watertight geomembrane (HDPE or EPDM). The use of geomembrane will allow the flow of surface water from an adjoining area to the testing area in question or vice versa to be prevented. The water will reach the drainage system, filtered by the top layer and the soil, gathered in the drain manifold and directed to the receiving ditch. Each area with the top layer being tested (3 different types) will have its own drainage system where a measuring well will be installed in the drain manifold  at the appropriate distance from the mouth  for the installation of a flow meter for measuring the amount of water drained by the system.

The surface of the existing parking lot to be reconstructed will have an approximately 0.5% longitudinal slope and a 0.5% transverse slope in the direction of it outer edges. Curbs will be installed along the shorter edge, and the longer edges feature filter strips to absorb surface rainwater.  The surface of the new parking lot will have an approximately 0.5% longitudinal slope and a 0.5% transverse slope in the direction of it outer edges. Curbs will be installed along the shorter edge, and the longer edges feature filter strips to absorb surface rainwater. A rain garden will be created on the dividing strip between the parking lots with a draining system underneath. To measure the amount of water drained through the rain garden, a measuring well will be installed in the drain manifold at the appropriate distance from the mouth for the installation of a flow meter.

The rain garden in the existing parking lot will not be separated from the surrounding soil with geomembrane because the rain garden also accommodates the water absorbed by the filter strips on the edges of the parking lot (otherwise the filter strips on the edges of the parking lot would not have a recipient, and the soil in the area would be oversaturated with water). A recipient has been designed for the Rain garden in the form of an existing grate well whose telescopic pipe and grate cover can be adjusted to the appropriate height.